SOI TORPAT JA SALONGIT

Maans & Puurtinen, viulut ja laulut

 

Musiikkia joka kulkee halki ajan 

Kaksikielinen konsertti esittelee varsinaissuomalaisen kansanmusiikin helmiä ja tuo arvokkaat arkistomateriaalit tämän päivän kuulijoiden ulottuville. Soi torpat ja salongit on saanut inspiraationsa Varsinais-Suomen rikkaasta 1700-1800-lukujen musiikkiperinteestä; musiikista, joka kulkee halki ajan. Soitto ja laulu oli ja on yhä tunteiden kieli ja yhteisöllisyyden väline. Arkistojen aarteet sisältävät lukuisia esittäjilleen merkityksellisiä kappaleita, sillä niiden avulla juhlittiin juhlat, surtiin surut ja iloittiin ilot. 

Saariston, kylien ja kaupunkien musiikissa kuului myös eri kielten, aikojen ja kulttuurien välinen vuorovaikutus, ja rajat kansan- ja salonkimusiikin välillä olivat häilyviä. Eräskin kemiöläinen pappi sekä soitti viulua Turun Soitannollisen Seuran orkesterissa että tanssitti nuorisoa sunnuntaisin pappilassaan. 

Konserttikokonaisuudessa soivat kahdella viululla sekä suomeksi ja ruotsiksi laulaen niin menuetit, polkat,valssit kuin keskiaikaiset balladitkin esiintyjien laatimina sovituksina. Monenlaisiin tiloihin ja tilaisuuksiin soveltuva konsertti juonnetaan kahdella kielellä. Puvustuksen on suunnitellut Marjo Haapasalo.

Marianne Maans on toiminut ammattikansanmuusikkona 1990-luvun lopusta alkaen laaja-alaisesti eri musiikkiprojektien toteuttajana ja on suomenruotsalaisen kansanmusiikkiperinteen asiantuntija. 

Marjaana Puurtinen on varsinaissuomalaisen kansanmusiikin voimahahmo ja vastannut mm. useiden suurten kansantanssiteosten musiikeista. 

Ohjelmistoa kootessaan muusikot kävivät läpi tuhansia nuotinnoksia ja äänitteitä mm. Sibeliusmuseon, Suomalaisen kirjallisuuden seuran, Kansalliskirjaston ja Svenska litteratursällskapet i Finlandin arkistoista sekä painetuista lähteistä.