SÄVELIÄ VALON HAHMOSSA

kansanmusiikki ja gregorianiikka kohtaavat

 

Marianne Maans & Sofia Lindroos, laulu ja viulut

Kansankoraaleja, kansansävelmiä ja varhaista kirkkolaulua muusikoiden sovittamina.

Konsertti rakentuu kansanmusiikin ja varhaisen kirkkolaulun yhteisten tekijöiden varaan, joissa kirkkomusiikin moodit muodostavat tärkeän lähtökohdan tyylien vuorovaikutukselle, improvisaatiolle ja uudelleenluomiselle. Ohjelma sisältää vironruotsalaisia, ruotsalaisia ja suomalaisia perinteisiä koraaleja ja kansanmusiikkia sekä lauluja birgittalaissisarten Cantus Sororum-liturgiasta, joka oli käytössä Suomen ja Ruotsin luostareissa 1400-luvulla, mm. Naantalissa. Musiikki perustuu satavuotisiin perinteisiin mutta päätyy uusiin muotoihin kahden ihmisäänen ja kahden viulun tulkintoina. Kirkkohuone, sen akustiikka ja muusikoiden liike tilassa muodostavat kehyksen soittajien ja yleisön vuorovaikutukselle. Marianne Maansin kansanmusiikin asiantuntemus yhdistettynä Sofia Lindroosin klassisen musiikin ja kirkkomusiikin asiantuntemukseen muodostaa perustan duon musiikilliselle työlle. Duo on tehnyt yhteistyötä monen vuoden ajan. Konsertin kesto noin 1 h.

Sofia Lindroos (Espoo) on monipuolinen laulaja, joka toimii mm. Helsingin kamarikuorossa sekä Sibelius-Akatemian vokaaliyhtyeessä. Hän on pitänyt omia konsertteja ja julkaissut levyn keskiaikatrio Sufiran kanssa. Hän on laajentanut musikaalista ilmaisuaan klassisesta musiikista myös kansanomaisiin säveliin. Sofia Lindroos johtaa Furorna-eläkeläiskuoroa, opettaa viulunsoittoa Musikinstitutet Kungsvägenissä sekä toimi Martin Wegelius-instituutin musiikkileirin johtajana 2012-2018.

Marianne Maans (Turku) on ammattikansanmuusikko, joka toimii monipuolisesti eri musiikillisten ja pedagogisten projektien parissa. Hän esiintyy soolona ja eri kokoonpanoissa sekä toimii työpajojen ja kurssien vetäjänä. Marianne on sovittanut musiikkia m.m. kuoroille, luonut opetusmateriaaleja ja toiminut musiikkiprojektien taiteellisena johtajana. Hän on myös julkaissut sekä soolo- että yhtyealbumeja.