TONER I LJUS OCH GESTALT

gregorianik möter folkmusik

 

Marianne Maans & Sofia Lindroos, sång och violiner

En konsert med folkliga koraler, folkmusik och tidig kyrkosång i arrangemang av musikerna.

Konserten bygger på folkmusikens och den tidiga kyrkosångens gemensamma nämnare där kyrkomusikens modus bildar en viktig utgångspunkt och stilarna möts i samverkan, improvisation och nyskapande. Repertoaren innehåller koraler och folkmusik från den estlandssvenska, svenska och finska traditionen samt sånger ur Cantus sororum, birgittasystrarnas liturgi, som användes i Nådendals kloster på 1400-talet. Musiken vilar i traditioner från flera hundra år tillbaka men tar sig nya uttryck med två röster och två violiner. Kyrkorummet, dess akustik samt musikernas rörelse i rummet utgör ramen för artisternas och publikens växelverkan. Marianne Maans sakkunskap inom folkmusiken och Sofia Lindroos kunnande inom klassisk musik och kyrkomusik utgör grunden för duons musikaliska arbete. Duon har samarbetat under flera års tid. Konsertens längd ca 1 h.

Sofia Lindroos (Esbo) är en mångsidig sångare, verksam i bl.a. Helsingfors kammarkör och Sibelius-Akademins vokalensemble. Hon är aktiv med egna konserter och har gett ut skivan Belle, Bonne, Fumée med medeltidstrion Sufira. Från det klassiska utförandet har hon vidgat sitt musikaliska uttryck och även närmat sig vis- och folksång. Sofia har fungerat som rektor för Martin Wegelius-institutets musikkurs i Karis 2012–2018. Hon verkar även som dirigent för pensionärskören Furorna i Esbo och som violinlärare vid Musikinstitutet Kungsvägen.

Marianne Maans (Åbo) är en professionell folkmusiker, samfundsmusiker och mental tränare som verkar mångsidigt med olika musikaliska och pedagogiska projekt. Hon uppträder solo och i olika sammansättningar samt håller kurser och workshops för olika åldrar. Marianne har arrangerat musik bl a för körer, skapat undervisningsmaterial och fungerat som konstnärlig ledare av musikaliska evenemang. Hon har även gett ut CD-skivor solo och tillsammans med ensembler.